Η MEDITERRA ΑΒΕΣΕ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με βασικό σκοπό: την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για τη μαστίχα Χίου, τον σχεδιασμό και παραγωγή και διανομή προϊόντων υψηλής ποιότητας, την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης, τον σχεδιασμό και εκτέλεση προωθητικών ενεργειών.


Η εταιρεία διαχειρίζεται 17 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκ των οποίων 16 mastihashop και 1 παντοπωλείο, λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα, είναι διανομέας στην Ελλάδα της μαστίχας Χίου, της τσίκλας ΕΛΜΑ, της σειράς προϊόντων Art of Nature, της σειράς καλλυντικών προϊόντων mastihacare, της σειράς προϊόντων cultura mediterra και των λικέρ μαστίχας ENOSIS & KENTOS.


Η εταιρεία από το 2007 διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής προϊόντων με βάση την μαστίχα στη Χίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2008 έχει εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.Α.). Τέλος, η εταιρεία κατέχει σημαντικές διακρίσεις τόσο για τα καινοτόμα προϊόντα της όσο και για τις καινοτόμες πολιτικές marketing που ακολουθεί.